Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Achtergrond

WWWeetjes Pandora 2016-juni

In artikelen en interviews in Pandora worden vaak interessante onderzoeken en (online) publicaties genoemd waar wij wegens ruimte of onderwerpkeuze niet dieper op in kunnen gaan. Middels de pagina WWWeetjes en, in dit geval, dit bericht op onze site, bieden we je op gemakkelijke wijze toegang tot een selectie van wetenswaardige achtergrondinformatie. 

Bestuurlijke Top
In de landelijke pers konden we onlangs een ingezonden brief lezen die Annetje Ottow samen met rector magnificus Bert van der Zwaan schreef in reactie op een artikel in de wetenschapsbijlage. Bij een inhoudelijk sterk interview met drie universitaire CvB-rectoren werden foto’s geplaatst die appelleren aan een nogal stereotype beeldvorming. Ze zouden onbedoeld een ridiculiserende effect kunnen hebben en afbreuk kunnen doen aan de inhoud van de interviews en de ernst van het onderwerp. Ottow en Van der Zwaan wezen de media in hun reactie op hun verantwoordelijkheden en op de ernst van het mogelijke effect voor zowel de betrokken bestuurders als ook voor vrouwen. Lees de ingezonden brief hier.

Beleid
Op de twee Westerdijkvacatures hebben in totaal rond de zeventig sollicitanten gereageerd. In december 2015 zijn de twee beste kandidaten benaderd voor de Westerdijkposities. Zij starten per 1 augustus 2016. Lees hier meer over het Westerdijkfellowship en het facultaire diversiteitsbeleid van Bètawetenschappen.

Achtergrond
Het diversiteitsblog van DUB vind je op dub.uu.nl/diversiteitsblog

Gendered Innovations
De “indrukwekkende lijst van 21 casestudy’s” (zie pagina 14) kun je hier nalezen. Ook is er een voor leken prettig leesbare en interessante EU-publicatie. Beide bieden veel innovatieve aanknopingspunten voor een frisse blik op allerlei onderzoek en voor meer universitaire symposia op uiteenlopende onderzoeksgebieden, zoals videogames, waterinfrastructuur, studieboeken, crashtestdummy’s, klimaatveranderingen en openbaar vervoer.

In juni 2015 interviewden wij Aletta Kraneveld voor Pandora. Je kunt dit interview online lezen via deze link: Pandora 2015-juni (PDF). Eveneens interessant is het interview met prof. dr. Linde Meyaard in de Pandora van december 2015, over haar onderzoek naar seksebias in de afweerrespons (klik voor het pdf: Pandora 2015-december). Kijk voor meer informatie over de diversiteitscommissie van de faculteit Bètawetenschappen op uu.nl/organisatie/faculteit-betawetenschappen/diversiteit.

Presenteerblaadje
Dr. Arwen Deuss vertelt op pagina 15 dat de binnenkern van de aarde in 1936 is ontdekt door Inge Lehmann. Wil je meer hierover weten, bekijk dan het videocollege dat Deuss hierover gaf aan de Universiteit van Nederland: ‘Hoe werd ontdekt dat er een bol bijna zo groot als de maan in de aarde zit?’, en/of bekijk één van haar andere colleges in deze serie.

Beeldvorming
Tijdens het lustrumprogramma Meet the Professor (pagina 12) zijn er prachtige foto’s gemaakt. Bekijk ze op deze (openbare) Facebookpagina.

Het artikel van Laura Mol (pagina 16), programmamaker bij Studium Generale, leverde veel lezenswaardige aanvullende artikelen op. In chronologische volgorde: “Vrouwen op tv? Ja, als aankleding op de eerste rij”, viel te lezen in een artikel in NRC NextDat het all male panel regel is en geen uitzondering, is goed te zien op dit blog. De nieuwsbrief van Athena’s Angels waar Mol naar verwijst, vind je hier (kijk bij februari 2016).

Ionica Smeets haalde in haar column in de Volkskrant de seksistische argumenten onderuit met kansberekening. Mol noemt ook de column over genderrepresentatie van Dr. Linda Duits (Sociale Wetenschappen, UU), waarin Duits schrijft dat het niet alleen over representatie, maar ook over receptie gaat.

De campagne #SheBelieves kwam voort uit de SheBelieves Cup, in het leven geroepen door het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal. Er zijn genoeg websites met een overzicht van vrouwelijke experts”, betoogt Laura Mol: kijk bijvoorbeeld eens op zijspreekt.nl, swip-filosofie.nl en womenalsoknowstuff.com.

De lezingen van Studium Generale zijn terug te zien op sg.uu.nl. Op deze site vind je binnenkort ook het programma voor 2016-2017.