Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Agenda

15 maart 2018
19:30 - 22:00
TivoliVredenburg

Bitches en aardige sukkels

Onder de titel “Bitches en aardige sukkels” onderzoekt hoogleraar Belle Derks van de Universiteit Utrecht in TivoliVredenburg de man-vrouwverhoudingen op het werk. Op donderdagavond 15 maart geeft zij de derde Future of Work lezing.

Daarin licht Derks het gedrag van mannen en vrouwen toe en de invloed van maatschappelijke verwachtingen op dat gedrag. Zijn vrouwen beter in zorgen en mannen beter in leidinggeven? Zijn alle vrouwelijke leidinggevenden bitches? Zijn dit achterhaalde stereotypes of gaan we hier onbewust toch nog vanuit? En vraagt de toekomst om andere vaardigheden en rollen? 

 Na afloop van haar lezing gaat Derks onder leiding van Daniëlle Arets in gesprek met Jens van Tricht (eMANcipator) en Suzan Steeman (WOMEN Inc.). Fotodok, het Utrechtse centrum voor documentairefotografie, verzorgt een intermezzo gebaseerd op hun tentoonstelling Why Work. 

Belle Derks (38) is hoogleraar Sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en sinds 1 januari 2018 voorzitter van de Jonge Akademie van de KNAW, een groep jonge topwetenschappers uit verschillende disciplines. Derks onderzoekt de psychologische, fysiologische en neurologische gevolgen van negatieve stereotypering van vrouwen en etnische minderheden in werk- en opleidingssituaties. De podcast “Expeditie Gendergap” die ze maakte met journalisten van BNR Nieuwsradio, werd genomineerd voor de Joke Smit aanmoedigingsprijs. 

The Future of Work is een serie lezingen, ontstaan uit een samenwerking van de Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg. “De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk om ook buiten de muren van de universiteit maatschappelijk actuele thema’s aan te kaarten. Werk heeft een belangrijke plaats in het leven van mensen.”, aldus initiatiefnemer Paul Adriaanse, programmadirecteur Executive onderwijs Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. “Dus wat doen we als bepaalde groepen systematisch buiten de arbeidsmarkt vallen? Of als de vaardigheden die we nodig hebben voor ons werk door digitalisering en robotisering radicaal veranderen? Deze vragen willen we beantwoorden in gesprekken met wetenschappers én mensen uit de praktijk.” 

Tessa Hagen, verantwoordelijke programmeur van TivoliVredenburg, vult aan: “In samenwerking met Utrechtse organisaties zoals de Universiteit willen wij graag een podium voor maatschappelijk debat zijn.” In de twee voorgaande edities deelden de hoogleraren Joop Schippers (Arbeidseconomie) en Paul Boselie (Strategisch HRM) hun visie op de toekomst van ons werk. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *