Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Actualiteit

Boekenpagina Pandora maart 2017

Willem Hendrik Gispen & Jeroen Hermkens
Mijn stad. Utrecht door Gispen en Hermkens 

Willem Hendrik Gispen en Jeroen Hermkens; twee levens en twee uitdrukkingswijzen over één stad in één boek. Voor beiden betekent Utrecht inspiratie en creativiteit. In dit boek reageert niet de een op de ander, niet het woord op het beeld of het beeld op het woord. Het zijn in feite twee niet-synchrone wandelingen door dezelfde stad. Zij geven elk op hun eigen wijze expressie aan de stad die hen als gegoten zit: Utrecht. Willem Hendrik Gispen (1943), van huis uit neurowetenschapper, is rector magnificus emeritus van de universiteit Utrecht. Hij is als honorair verbonden aan het Descartes Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie aan diezelfde universiteit. Veel van zijn publicaties zijn geïnspireerd door Utrecht, als stad en als decor voor cultuur en reflectie. Hij is een liefhebber van de natuur en rekent vogels tot zijn vrienden. Van zijn hand verschenen ook Het geluk van de ijsvogel en Het Afrika van de ijsvogel. Jeroen Hermkens (1960), volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht en Atelier Champfleury in Parijs. Hij is vooral bekend van zijn stadsgezichten. In de loop der jaren verscheen er een indrukwekkende serie litho’s en schilderijen van steden over de wereld. Van Tokyo tot New York. Van Jemen tot Noorwegen. De laatste jaren heeft hij voor baggeraar van Oord een collectie geschilderd van al hun verschillende werkzaamheden over de wereld. Maar ook portretten en het naakt komen in zijn werk naar voren. In de zomer van 2014 hing er een selectie van zijn naakten in het Centraal Museum in Utrecht.

Pharos Uitgeverij
ISBN 9789079399826


Floris van den Berg
De vrolijke feminist. Een ecofeministische filosofie

De vrolijke feminist is een boek waarin tradities die een hindernis vormen voor de vrijheid en de ontplooiingsmogelijkheden van vrouwen moreel worden geëvalueerd. Van den Berg behandelt de onderdrukking en mishandeling van vrouwen in religies, kijkt naar slachtoffers van huiselijk geweld, vrouwenhandel, uithuwelijking en zogenaamde eermoorden en onderzoekt de obsessie met vrouwelijke seksualiteit. De conclusie is duidelijk: elke vorm van onderdrukking moet stoppen. Maar Van den Berg ziet het ook breder. Hij wil een mondiaal en universeel ecofeminisme, waarin vrouwenrechten, veganisme en de problematiek rond duurzaamheid met elkaar verbonden worden. Hij wil dat de wereld vrouwelijker wordt. Want een feministische wereld is een vrolijkere wereld. Dr. Floris van den Berg is Assistant Professor of Environmental Philosophy aan het Copernicus Institute of Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht.

Houtekiet
€ 22,99 (paperback)
ISBN
9789089242181


Monique Leyenaar
Hare excellentie. 60 jaar vrouwelijke ministers in Nederland

In de afgelopen zestig jaar hebben 33 vrouwelijke ministers mede het regeringsbeleid bepaald.
Leidinggeven aan een departement, functioneren in de ministerraad, optreden in de Tweede en Eerste Kamer met de daarmee gepaard gaande oppositie of zelfs aanslagen op het ego door moties van wantrouwen en treurnis, omgaan met de opdringerige media – het ministerschap is een eervolle, maar zware functie, soms leuk, soms vreselijk. Hare Excellentie levert een fascinerend kijkje achter de schermen van zestig jaar Nederlandse politiek op het hoogste niveau.
Prometheus
€19,95
ISBN 9789035142138


Annelies van Heijst & Marjet Derks
Catharina Halkes: ‘Ik verwacht iets groots’. Levenswerk van een feministisch theologe 1920-2011

‘Kerkmoeder’ werd Catharina Halkes genoemd. Interna­tionaal haalde ze het nieuws omdat ze de paus niet mocht toespreken. Helemaal waar was dat niet, maar het publici­taire effect beviel haar wel. Al jong nam ze geen genoegen met beperkingen voor vrouwen in kerk en samenleving. Ze mobiliseerde andere vrouwen om daar tegenin te gaan. Haar strijdterrein was dat van geloof en theologie. Gedreven door een visioen van gelijkwaardigheid eiste ze een andere spirituele gemeenschap. In academische kring behoorde ze tot de weinige vrouwelijke professoren. Eenduidig was ze allerminst: keurig en radicaal, een ge­soigneerde dame die sigaren rookte, een neerlandica die als feministisch theologe naam maakte, een hoogleraar die geen proefschrift had geschreven, en een echtgenote en moeder met daarnaast een compleet ander leven.
VanTilt
€ 29,95 (paperback)
ISBN 9789460042645