Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Actualiteit

De vakantie is voorbij, maar die had moeder toch al niet

Een ‘investering die je jezelf moeten gunnen’, zodat je weer ‘de regie over je leven krijgt’ en een ‘leukere moeder, partner, vriendin wordt’. Nu het schooljaar weer begonnen is, duiken coaches op de werkende, hoogopgeleide moeder. In workshops en begeleidingstrajecten wordt een betere balans tussen carrière en gezin beloofd. Wordt werkende moeders hiermee een schuldgevoel aangepraat? En hoe zit het met de werkende vaders? (…)

Dat organisaties, werkgevers en kinderdagverblijven enkel cursussen aanbieden voor moeders en dat coaches hun blik op vrouwen richten, noemt Belle Derks ‘belachelijk’ en ‘onhandig gecommuniceerd’. Derks is hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in de negatieve stereotypering van vrouwen in werk- en opleidingssituaties.

Lees het volledige artikel van dagblad Trouw hier.
Sinds februari 2015 doet Belle Derks als hoogleraar Psychologische Perspectieven op Gedrag binnen Instituties bij de vakgroep Sociale en Organisatiepsychologie onderzoek naar psychologische (motivatie, zelfbeeld), fysiologische (cardiovasculaire stress) en neurologische (EEG, ERP) gevolgen van de negatieve stereotypering van vrouwen en etnische minderheden in werk- en opleidingssituaties. Lees het interview dat wij eind 2015 met haar hielden, hier.