Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Actualiteit

AFM zoekt steun bij de wetenschap

Sinds de kredietcrisis kijken financieel toezichthouders verder dan de cijfers en de regels. Om mogelijk onheil tijdig te signaleren, worden zaken als cultuur en gedrag meegewogen. Dat zijn lastige begrippen. Om meer houvast te krijgen zoekt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) daarom steun bij de wetenschap. Deze week werd bekend dat zij gaat samenwerken met de afdeling Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit UtrechtStudenten gaan bij de ­toezichthouder afstudeer­opdrachten doen. Omgekeerd ­helpen ­wetenschappers uit Utrecht de AFM bij de ontwikkeling van ­methoden en technieken om gedrag en cultuur bij organisaties te beoordelen. In het Financieel Dagblad verscheen een kort interview met projectleider Naomi Ellemers:

‘De praktijk van het toezicht heeft te maken met nieuwe vragen die vooral liggen op het gebied van gedrag en cultuur. Als er problemen in een organisatie zijn, werden tot nu toe vaak individuen bestraft in de verwachting dat het probleem daarmee is opgelost. Vaak is het probleem veel groter, draait het om factoren als de samenstelling van het team, het soort leiding, de prikkels.’

Lees het volledige artikel hier. 

Prof. dr. Naomi Ellemers is als universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht verbonden aan het onderzoeksthema Instituties van de Open Samenleving. Zij levert regelmatig bijdragen aan Pandora.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *