Logo Universiteit Utrecht

Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Agenda

2 september 2015
20:00 - 21:30
Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Als het maar gezond is

Vanaf 2 september gaat bij Studium Generale weer een nieuwe serie lezingen van start. Thema van september is ‘Als het maar gezond is’: over “het ingewikkelde samenspel van lichaam, omgeving en de keuzes die we maken”. Prof. dr. Trudy Dehue (Theorie en geschiedenis van de psychologie, RUG) bij het spits af met haar lezing ‘De paradox van leefstijlpolitiek’.

Vroeg naar bed, genoeg bewegen en gezond eten is goed voor lichaam en geest. Maar teveel nadruk op preventie kan averechts werken, waarschuwt prof. dr. Trudy Dehue. Door de suggestie dat veel leed te voorkomen is, lijkt gezondheid steeds meer onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Wie wel ziek is, wordt er moedeloos van. Want op je genen en leefomstandigheden, die ook een grote rol spelen, heb je meestal geen invloed. En of je psychisch ziek wordt, hangt ook af van de definities die wetenschappers, artsen en anderen geven van normaal of afwijkend. Stoppen dus maar met al die bewustwordingsacties, preventiecampagnes en zelfhulpboeken?

De lezingen van Studium Generale vinden elke woensdagavond plaats van 20.00 tot 21.30 uur en zijn vrij toegankelijk. Klik op de link hierboven voor meer informatie en het volledige programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *