Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Actualiteit

Interim-voorzitter LNVH bij Nieuwsuur

Hoogleraar cardiologie Angela Maas, interim-voorzitter van het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), was gisteren te gast bij Nieuwsuur. Daar wees zij er weer eens op dat hart- en vaatziekten al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen zijn.

Vrouwen hebben vaak andere klachten dan de typisch bekende hartklachten, zoals druk op de borst en uitstralende pijn naar de armen, verkondigt Maas al meer dan 25 jaar. Een hartinfarct wordt bij vrouwen daarom vaker gemist dan bij mannen. Maas vindt het hoog tijd dat hier verandering in komt, net als haar collega Janneke Wittekoek. Zij pleiten voor meer bewustwording onder vrouwen zelf, maar ook bij hun collega-cardiologen.

Maas is hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboudumc Nijmegen en oprichter van Hart voor Vrouwen. Sinds begin 2014 zet deze stichting zich in voor multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Maas zit sinds 2014 in het bestuur van het LNVH. Onlangs volgde ze Ingrid Molema op als voorzitter. Deze functie neemt ze waar totdat er in mei een nieuwe voorzitter wordt aangesteld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *